Bakom kulliserna: Anagram

"Snyggt, hur har du gjort det?"

Har fått frågan några gånger hur jag gjorde min tolkning av etiketten till Omnipollo och Dugges Anagram. Allt från vart jag hittat typsnitten till hur jag fotograferat och frilagt glaset för att få med reflektionerna. Handen på hjärtat så är det inte så mycket fotografi inblandat. Skummet är visserligen fotograferat men allt annat är, som är ganska tydligt om man kollar närmare, gjort helt i 3D. Några saker som avslöjar är bland annat att kapsylen på flaskan har fel mått samt att skummet inte rör sig. 

Och med risk för att göra någon besviken - jag har inget typsnitt för varken Omnipollos eller Dugges logotyper. Det är flera fotografier av Anagramflaskan som syddes ihop i Photoshop, fick perspektivet fixat en aning och sedan styckats upp för att separera bokstäverna. Efter det stoppades varje bokstav in i Illustrator för att där skapa banor som 3D-programmet Cinema 4D kan använda för att skapa 3D-objekt av bokstäverna.

Flaskan och glaset är även de skapade i Illustrator för att sedan få ytterligare en dimension i Cinema 4D. Det största problemet med flaskan och glaset är inte att skapa formen, runda objekt som har samma form runt om är väldigt enkla att skapa, det svåra är att få glaset att se ut som att det är gjort av just glas. Den delen var inte helt lätt då glas har den tråkiga egenskapen att det vill reflektera allt, och den här delen tycker jag inte att jag fick till exakt som jag ville ha den. Hur som helst, innehållet i glaset är en solid bit som fake:ar ölen samt ett objekt med en bild på skum som textur. Jag lekte med tanken på att både ölen och skummet skulle vara 3D, men vätska kan vara riktigt jävligt att jobba med i 3D så för min egen sinnesro valde jag att ta den enkla vägen.

Hur som helst. 3D är något jag lärde mig när jag läste till formgivare för en halv evighet sedan men tyvärr inte använt så mycket sedan dess. Därför var det här miniprojektet ruskigt kul, dels för att 3D är kul (och ibland jävligt frustrerande) att jobba med men även för att det är kul när resultatet av en idé blir som man tänkt. Själva idén kom när jag tittade på flaskan och tänkte "det ser ut som bokstäverna fallit på plats, men hur såg det ut när de föll?". Ibland behöver inte en idé vara svårare än så.