Öl är så mycket mer än bara en stor stark

Livet är för kort för att dricka dålig öl

Första gången jag drack öl som tonåring tyckte jag det var hemskt. Det kan till och med vara så att hemskt var en underdrift. Det tog ett tag innan jag gav det ett nytt försök när vi i det övre skiktet av tonåren lyckades smita in på en pub där åldersgränsen var ofattbara 25 och beställde det vuxnaste vi hittade, Guinness. Fem grabbar beställde varsin Guiness. Fem grabbar tog varsin klunk Guinness. Fem grabbar lämnade varsin Guinness minus en klunk och gick. Öl var med andra ord inte något som lockade mig från början. Snarare tvärt om.

Vad jag minns så valde jag att inte dricka öl på flera år av den enkla anledningen att jag inte tyckte om det. Men så kom dagen då jag än en gång gav det en chans och denna gång var det bättre. Inte bara bättre, det var gott. Eler ja, det var inte äckligt. Förmodligen var det något i stil med Lapin Kulta, Heineken eller liknande men första icke äckliga klunken var tagen.

Det dröjde ytterligare ett antal år av standardlager och där Kilkenny var det mest exotiska som dracks innan jag ramlade över det som vi kallar för hantverksöl, eller craftbeer för alla er som tycker mer om den termen. Det var lite som att komma hem. Helt plötsligt var öl något som kunde jämnställas med whiskey eller mat. Det handlade helt plötsligt om smaker. Om dofter. Om upplevelsen att dricka en riktigt bra öl.

Jag tycker fortfarande att en kall Heineken en varm sommardag är grymt god och försöker hålla mig från att falla i ölsnobbgropen men jag tycker ändå att öl är så mycket mer än bara en stor stark. Jag är långt ifrån ett ölproffs, men tycker livet är för kort för att dricka dålig öl.