Carlstad beer and whisky festival

Rätt festival på fel plats

Om det är något vi inte är bortskämda med i Värmland så är det ölmässor. Vill vi umgås och trängas med andra ölnördar får vi snällt bege oss till Stockholm, Göteborg eller annan större stad. Just därför blev jag och många med mig både nyfikna, glada och lite fundersamma när Carlstad Beer and Whisky Festival utannonserades. Anledningen till min fundersamhet var att hela kalaset förlagts till travbanan några kilometer utanför Karlstad och jag fick inte riktigt ihop hur de lokalerna skulle fungera sett till hur många utställare som ändå stod med på listan.

"Finns det skägg så finns det whisky. Eller Minttu." - Gammalt murvelordspråk

 

Första intrycket

När vi kommit in begav vi oss till den lilla hallen där bland annat Brill, Astwine, Carlstads Bryggeri med flera stod. Det första som slog mig var mängden besökare, eller snarare avsaknaden av besökare. I vanliga fall brukar det vara ganska trångt på liknande mässor men här hade jag utrymme för både ryggsäck och, om jag velat, danssteg. 

Samma känsla kvarstod när vi gick över till den större hallen. Uppskattningsvis befann sig ungefär två-tre tusen personer i lokalen något som för arrangörerna såklart måste varit tråkigt men för mig betydde det att jag fick mer tid att stå och prata med utställarna vilket var en bitterljuv seger.

Inledde kvällen på riktigt hög nivå hos Brill och Pitchers med Mosaic Saison från Ancorage.

 

Utställarna

Ett av mina måsten under kvällen var Belgoklubben, ett besök som inte kunde misslyckas. När jag bad dem att överaska mig och fick tio centiliter Fantôme Saison i glaset kunde jag där och då avslutat kvällen lycklig. 

Bortsett från Belgoklubben gick jag primärt på lokala bryggerier. Både Tingvalla Bryggeri och Västra Ämterviks bryggeri hade ett par riktigt trevliga saker med sig. Riktigt kul att även värmländska bryggerier börjar få till sina öl och börjat våga vara lite mer spretiga än att endast brygga öl som kommer gå hem hos alla.

En av kvällens bättre var dock inte lokal. Nils Oscar hade tagit med sig dubbel-ipan Bohemian Hopsody som de bryggt tillsammans med Frequency. Då väldigt få bryggerier hade något tyngre på alesidan i sina tappar än "vanliga" ipa:s var det, även om inte Bohemian Hopsody är extrem på något sätt, skönt med lite tryck i glaset.

Koppar Ale från Västra Ämterviks Bryggeri var, även om vi fick höra att den var så pass färsk att den inte ståt till sig, riktigt trevlig.

 

Avslutningsvis

Min spontana känsla när jag gick runt på mässan var att jag gillade alla som ställde ut. Mixen mellan öl, starksprit, ost och cigarrer var trevlig. Att det luktade bryggeri från Grainfathers monter gjorde det hela bara bättre.

Men. Lokalen var som sagt inte speciellt bra. C/O Hops hade till exempel fått en skamlöst dålig plats längst upp under taket där jag funderar på om någon ens såg dem. Att placera dem, Sveriges utan tvekan snyggaste och bästa öltidning, så är snudd på skandal. Att flytta hela kalaset till en bättre lokal skulle lyfta Carlstad Beer and Whisky Festival till den nivån jag hoppades att den skulle ligga på i år.

Nu vet jag inte hur det gått med biljettförsäljningen och om den kommer påverka hurvida det blir en ny festival nästa år men jag hoppas att de i alla fall gått runt tillräckligt för att våga satsa på ett till år. Och att utställarna tycker att det är värt att återkomma. Utöver det så hade jag gärna sett ett par dragplåster till. Att få dit till exempel Brewski, Poppels eller All In Brewing hade varit grymt, både för att de gör ruskigt bra öl men även för att få alla som inte upplevt riktigt bra hantverksöl ska få chansen. Sverige gör så grymt bra öl att det borde vara straffbart att inte visa upp den.

Med allt detta sagt tycker jag att första upplagan av Carlstad Beer and Whisky Festival var bra med lokalen som största minus. Jag hoppas verkligen på en fortsättning nästa år då detta var ett bra första steg. Öl och whiskey-värmland behöver en egen festival. Både för de värmländska bryggeriernas och de värmländska ölnördarnas skull.

 

 

 

Det puttrade hela dagen i Grainfathers monter vilket fick hela stora hallen att lukta bryggarkärlek.