#BACKAZARA

Öl-nördar, unite!

När jag startade mitt ölkonto på Instagram hade jag bara en regel - ingen politik. Det skulle enbart handla om öl, mellan himmel och jord, men det här är något jag tycker är för viktigt för att låta vara osagt.

Åsikter, speciellt starka, blir aldrig omtyckta av alla. Det är så enkelt. Vi kommer helt enkelt aldrig komma överens med alla även om majoriteten av oss kan nöja oss med att vara överens om att inte vara överens. Men det finns en klick som inte accepterar att andra tycker olika. En klick som håller ihop. En klick som eldar på varandra. En klick som var för sig förmodligen inte skulle våga säga ett ord men likväl är en klick som tillsammans, ofta bakom anonyma kommentarer på internet, tycker att andra minsann ska hålla käft och bliva vid sin läst. Uttrycker du dig "fel" så är det bäst för dig att vara tyst, annars jävlar.

Det är få som vågar säga emot. Tyvärr. Speciellt vi vuxna borde veta bättre. På ett sätt borde vi skämmas. Vi borde säga att det räcker. Att nu är det nog. Men många av oss gör det inte. Vågar inte. När en 17-årig tjej vågar får hon gång på gång höra vilken vidrig människa hon är. Att hon borde få stryk, våldtas eller dödas. Allt för att hon säger ifrån. Att hon tycker alla ska behandlas lika. Och för den åsikten förtjänar hon enligt vissa att dö.

Men hon slutar inte. Hon tar kampen. Trots alla hot och glåpord så tar hon kampen. En kamp alla, speciellt vi vuxna, borde ta. Hon är modigare än många av oss äldre och då är hon inte ens tillräckligt gammal för att gå in och köpa en folköl på ICA.

Det är långt ifrån alla män som är problemet. Tvärt om är det en ytterst liten del av alla män som är problemet. Men denna lilla del förstör för oss alla. Unga som gammal. Män som kvinnor. Denna lilla del vill få personer som Zara Larsson att hålla käft och bliva vid sin läst. Enbart för att hon vill se ett jämställt samhälle. Vi får inte låta dem vinna. Vi andra måste våga stå på oss. Våga ta kampen. Tillsammans. För ingen kan ta den ensam. Inte i längden.

Ingen ska behöva hotas för sina åsikter. Ingen ska behöva hotas för vem de är. Ingen ska behöva känna sig mindre värd. Det är därför jag, i kontots anda och med vad jag hoppas varenda ölnörd i ryggen, väljer att #backazara. För hon gör det du och jag borde. Hon vågar.